Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/bergslag/public_html/jocke/wp-content/plugins/nextgen-gallery/products/photocrati_nextgen/modules/fs/package.module.fs.php on line 255

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/bergslag/public_html/jocke/wp-content/plugins/nextgen-gallery/products/photocrati_nextgen/modules/fs/package.module.fs.php on line 255

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/bergslag/public_html/jocke/wp-content/plugins/nextgen-gallery/products/photocrati_nextgen/modules/fs/package.module.fs.php on line 255

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/bergslag/public_html/jocke/wp-content/plugins/nextgen-gallery/products/photocrati_nextgen/modules/fs/package.module.fs.php on line 255

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/bergslag/public_html/jocke/wp-content/plugins/nextgen-gallery/products/photocrati_nextgen/modules/fs/package.module.fs.php on line 255

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/bergslag/public_html/jocke/wp-content/plugins/nextgen-gallery/products/photocrati_nextgen/modules/fs/package.module.fs.php on line 255

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/bergslag/public_html/jocke/wp-content/plugins/nextgen-gallery/products/photocrati_nextgen/modules/fs/package.module.fs.php on line 255

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/bergslag/public_html/jocke/wp-content/plugins/nextgen-gallery/products/photocrati_nextgen/modules/fs/package.module.fs.php on line 255

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/bergslag/public_html/jocke/wp-content/plugins/nextgen-gallery/products/photocrati_nextgen/modules/fs/package.module.fs.php on line 255

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/bergslag/public_html/jocke/wp-content/plugins/nextgen-gallery/products/photocrati_nextgen/modules/fs/package.module.fs.php on line 255

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/bergslag/public_html/jocke/wp-content/plugins/nextgen-gallery/products/photocrati_nextgen/modules/fs/package.module.fs.php on line 255

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/bergslag/public_html/jocke/wp-content/plugins/nextgen-gallery/products/photocrati_nextgen/modules/fs/package.module.fs.php on line 255

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/bergslag/public_html/jocke/wp-content/plugins/nextgen-gallery/products/photocrati_nextgen/modules/fs/package.module.fs.php on line 255

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/bergslag/public_html/jocke/wp-content/plugins/nextgen-gallery/products/photocrati_nextgen/modules/fs/package.module.fs.php on line 255

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/bergslag/public_html/jocke/wp-content/plugins/nextgen-gallery/products/photocrati_nextgen/modules/fs/package.module.fs.php on line 255

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/bergslag/public_html/jocke/wp-content/plugins/nextgen-gallery/products/photocrati_nextgen/modules/fs/package.module.fs.php on line 255

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/bergslag/public_html/jocke/wp-content/plugins/nextgen-gallery/products/photocrati_nextgen/modules/fs/package.module.fs.php on line 255

Warning: preg_match(): Compilation failed: invalid range in character class at offset 31 in /home/bergslag/public_html/jocke/wp-content/plugins/nextgen-gallery/products/photocrati_nextgen/modules/router/package.module.router.php on line 465

Warning: preg_match(): Compilation failed: invalid range in character class at offset 30 in /home/bergslag/public_html/jocke/wp-content/plugins/nextgen-gallery/products/photocrati_nextgen/modules/router/package.module.router.php on line 465
Jag saknar Högbyn… | Joakim Abrahamsson

Jag saknar Högbyn…

Högbyn ligger där lockande med ett vitt fint snötäcke. Alla fina minnen från skidåkning, korvgrillning, pulkaåkning och vi med lite ålder minns den gamla repliften som ibland käkade upp en o annan vante. Vår kommun sparar väl en massa pengar på att låta Högbyn ligga där lockande men outnyttjad. Att människor kommer och spenderar pengar i vår kommun samtidigt som de får en friluftsupplevelse, nej – det kan inte vara bra!

– Vill du att Högbyn åter ska bli en fungerande friluftsanläggning?

Lämna gärna ditt svar, intressant att se ifall det är fler än jag som saknar Högbyn.

 

18 kommentarer

 1. Thomas Liljeqvist 24 januari, 2010 at 21:27 #

  Hej,

  Håller med Jocke till 100% vad gäller hans åsikter om Högbyn. Visserligen är inte jag den person som har utförsåkning som 1:a val vid vinteraktivitet, men jag och resten av familjen har det som en trevlig och rolig aktivitet där hela familjen kan vara tillsammans och göra något ihop oavsett ålder eller kunskapsnivå.
  Som jag ser det är utförsåkning ett av få aktiviteter där detta är möjligt. Bowling, golf och längdskidåkning är andra exempel.

  Beträffande Hlgbyn tycker jag det är stor synd och skam att inte Fagersta Kommun tog över ansvaret och lät liftar, snökanoner etc finns kvar. Anser dessutom att de skulle förbättrat snökanonerna och ljuset i en av backarna och satsat på att hålla en backe öppen för allmänhet samt Högby Alpina oavsett väder….
  Vid vinter som denna (2009/2010) hade man dessutom kunnat skicka upp intresserade ideellt arbetande samt kommunanställda som snabbt kunnat se till att göra övriga nedfarter åkbara. MEN tyvärr är det väl bara att inse att vi bor i en kommun som har som enda mål att bli utsedda till ”Årets gnet”. Vad fan spelar det för roll att minska kommunalskatten med 10 öre per hundralapp jfr. med att satsa på kommunens invånare och dess firtidsaktiviteter?

  Nej, enda sättet att få uppleva en kommun som satsar är att flytta härifrån. Kanske Västerås vore ett alternativ. Där händer det saker……

  Stig Henriksson har gjort (och görs säkert) mycket för Fagersta, mem det är dags för ett nytt styre som satsar lite istället för att bara spara. Det går som bekant inte att bromsa sig ur en uppförsbacke!

  // Thomas

 2. Sussie Dovås 24 januari, 2010 at 21:32 #

  Jag saknar också Högbyn!!!! Vi pratade om Högbyn bara för några dagar sedan och konstaterade att det är sorgligt att anläggningen inte är igång…..Det skulle ju vara perfekt att göra en satsning på en familjeanläggning och lägga krut på en nedfart och en pulkabacke. En grillad med bröd smakar väl aldrig så gott som efter några timmar i friska luften!

 3. Lena Pfeiffer 25 januari, 2010 at 07:34 #

  Jaaa visst är det sorgligt när man passerar Högbyn, längs stora vägen, och det ser alldeles dött ut! Det är värdefullt med en fungerande skola och åldringsvård men allt som kan få barn och vuxna att tillbringa tid utomhus är självklart bra för både ”kropp och själ”!

 4. Weroncka 25 januari, 2010 at 09:58 #

  Ja jag saknar oxå högbyn och framförallt mina barn…. Vi är inte aktiva Alpint men tycker om att åka utför och det gör det väldigt kompliserat att göra det nu när vi inte ens har någon backe trots att vi har så fina förutsättningar i Högby…synd att Fagersta inte kan göra denna satsning.

 5. Carina Sandberg 25 januari, 2010 at 11:03 #

  Ja, det är fruktansvärt att allt skall tas bort. Högbyn skulle ha gått jättebra i vinter även förra vintern, men som sagt det är väl ingen i kommunen som bryr sig om skidåkning och inte heller friidrott tex, nu har man gjort fotbollsplan av Fagerliden och tagit bort banor och dyl?! Vart ska man ha skolmästerskapen i friidrott??. Nej nu får vi se till att det blir en ändring på allt detta.

 6. Carola Granström 25 januari, 2010 at 12:43 #

  Högbyn ska finnas det är bara så!!
  Det har alltid varit så kul att kunna åka dit över dan och åka skidor, grilla korv och umgås med vänner. det har man ju gjort sen man var liten. Jag tycker också att det är konstig att kommunen inte kan gå in med hjälp då det finns så mycket förrutsättningar att det ska fungera. Titta bara på Högby Alpina där det finns så många eldsjälar, både barn och vuxna! Synd att en sån fungerande förening inte ska ha någon hemma arena!

  Så otroligt synd att så fint område ska förbli dött!!
  Skärpning kommunen, inte blir det livs tid om det ska vara på detta viset!

 7. Owe Andersson 25 januari, 2010 at 19:58 #

  Högbyn har sedan slutet av 30-talet varit en institution i Fagersta när det har gällt Skidor. En plats som många Fagerstabor har börjat sin bana som Skidåkare. Anläggningen har under alla år varit en tummelplats för båda ungdomar och föräldrar där en skidkultur har växt upp. Skidåkning är ju en sport som man kan utöva genom hela liver från 4-80 år, Till skillnad från många andra sporter såsom fotboll, ishockey, bandy om man skall nämna några. Därför var nedläggningen ett stort slag mot friskvården i Kommun.

  Man kan ställa sig frågan hur många utövare av Alpin skidåkning kommer att finnas i framtiden i Fagersta. Men om det finns kommunpolitiker som anser att vi går mot allt varmare vintrar så en satsning på Högbyn här helt fel utan man måste se framåt och satsa på nya saker, kan man fundera hur det är ställt med kommunens politiker.

  Hur kan det vara möjligt att andra bedömare på ca 7 mils avstånd kan investera varje år i stora belopp det senaste året 50 miljoner, är en sådan person sämre eller bättre informerad än politikerna i Fagersta. Denna person har skapat en av landets största och mest framgångsrika skidanläggningarna i landet på samma bredgrad som Fagersta.

 8. Petronella Hjertqvist 25 januari, 2010 at 22:18 #

  Vår familj saknar Högyn jättemycket! Det känns som det är ett sånt fruktansvärt slöseri att de fina backarna nu bara står och växer igen. Mina föräldrar var mycket i Högbyn som barn och jag håller verkligen med Owe att Högbyn är ju en institution som har funnits hur länge som helst!

  Det läggs ju ner pengar på så många andra idrotter i Fagersta så varför slopa alpin skidåkning? Smedjebackens skidbacke är jättefin men det kan inte hjälpas att det känns ganska knäppt att åka förbi Högbyn flera gånger i veckan… Det skulle räcka att man hade en enda backe öppen så skulle vi kunna träna där istället.

  Vi tycker att det är synd och skam då Högby Alpina består av många medlemmar, men allra mest är det ändå att ett sånt trevligt utflyktsmål, för så många, nu bara är borta!

 9. Lasse Johansson 26 januari, 2010 at 10:20 #

  Jag tycker det är konstigt att det inte skall gå att driva en skidanläggning i Högbyn i Fagersta. Ett av problemen som jag ser det, har varit att ambitionen har varit för hög, d.v.s att för många backar har besprutats med snökanoner, vilket har gjort att snötäcket i samtliga backar endast har varit 10 – 20 cm, vilket naturligtvis leder till att det inte blir åkbart efter några blidvädersdagar. Istället kan man nöja sig med en skid- och en pulkabacke och lägga all energi på dessa och få ett djupare snötäcke som räcker hela vintern. I t.ex Arboga, Avesta, Smedjebacken och Grängesberg som ligger i närheten av Fagersta finns endast en eller möjligtvis två nedfarter, så det räcker nog för oss i lilla Fagersta också. För Högby Alpina, som har ett 30-tal tävlande ungdomar, är det ett stort problem att rekrytera nya medlemmar p.g.a det långa avståndet till Smedjebacken. Att det finaste utflyktsmålet vi har i Fagersta lagts ned är stor skandal!

 10. Annette Fredsvik 28 januari, 2010 at 17:29 #

  Vi saknar Högbyn ;-(

  När vi flyttade til Hedkärra så hann vi upp ca 4-5 ggr det första året.. En kommentar från barnen var ” Nu när vi bor så nära kan vi åka när vi vill!” och positiv som man ibland kan vara som förälder så sa vi ” ja, nu när vi bor så nära kan vi köra upp er och ni kan åka när ni vill”. Året efter lades annläggningen ner. Barnen blev grymt besvikna när de såg fram emot nästa vinter som ironiskt nog blev full med snö men ingenstans att åka.

 11. Christer Johnson 18 februari, 2010 at 14:58 #

  Jag blev alldeles paff nu när jag satt och skulle boka hotell i Fagersta för att åka upp med familjen och åka skidor i Högbyn nästa vecka. Kan inte fatta att backen inte är igång, helt otroligt dåligt!
  Har dock ingen aning om varför men jag vart jäkligt besviken att inte få åka dit. 🙁
  Den låg på perfekt avstånd från Uppsala och helt lagom för mina tre barn. Surt!

 12. Marlene Karlsson 26 februari, 2010 at 23:51 #

  Håller på att packa för att bege oss upp till fjälls över sportlovet men jag hade gärna stannat på hemmaplan om det gått! Det är verkligen tråkigt att inte Högbyn är igång, vet inte hur många timmar jag åkt upp och ner i dessa backar samanlagt men många är det, Högbyn räckte till rätt länge. Jag hoppas verkligen att denna vinter kan få saker att ändra sig så kommunen satsar, jag och många med mig skulle jubla! Sänder en skidhälsning till alla gamla Högbyvänner och hoppas vi ses där igen!

  Från Marlene, en Högby Alpina-, freestyle- och skidskoletjej som hamnade i Köping.

 13. johan ekroth 9 december, 2010 at 21:20 #

  SAKNAR VAR ORDET!!!

  jag och mina barn stod 3säsonger med husvagn i högbyn! vi pratar ofta om dessa härliga minnen! även om inte backarna var långa och pampiga så var det ju så himla mycket annat som var positivt! så härliga typer som jobbade där hjälpsamma och ständigt glada!
  det är ju inte bara högbyn som fattas oss! även fagersta som är i mina ögon en super härlig ort med alla härliga människor!
  jag hoppas någon förnuftig typ inom beslutsfattande position tar och öppnar den igen! så alla vi får ses i eran härliga byggd!
  mvh johan ekroth ekerö sthlm

 14. Karin Hammar 12 januari, 2011 at 13:38 #

  Hoppas….

  Många är vi som hoppas att backarna i Högbyn ska uppstå igen likt fågel Fenix. Glen kämpade på i några år och gjorde storsatsningar men som privat kan man inte gneta på i all evighet under snöfattiga vintrar.
  Många vintrar var jag i Högbyn tillsammans med Fogdö skola i Strängnäs där jag var lärare. Det första jag möttes av när höstterminen startade var kommentarerna ”När ska vi till Högbyn och åka skidor?” 99% av alla barn på min skola i år 4-6 kunde åka utförs och fick dessutom en inkörsport till ett aktivt tonårs- och vuxenliv. Fagersta kommun har världens guldmöjligheter att skapa friskvård för alla inom åkavstånd och dessutom göra ett helt koncept gällande friskvård om man tog hand om Högbyn. Tänk bara tanken att Fagersta = hälsa !

  Hälsningar Karin Hammar

 15. Lasse 20 februari, 2011 at 09:59 #

  Sportlovet närmar sig och vi ska upp till stugan i Norberg. Gick ut på nätet i en naiv förhoppning om att Högbyn återuppstått, men nej. Högbyn skulle vara perfekt för de små att lära sig åka i, samtidigt som pappan kunde få sitt åkbehov tillgodosett. Nu åker vi nån enstaka dag till Smedjebacken, förbi Högbyn, och gråter nästan över fenomenet ”så nära men ändå så långt borta”.

  Lasse

 16. Sören Törnkvist 22 mars, 2011 at 08:48 #

  Jag bor inte längre i Fagersta, men erinrar mig en tid före liftar och husvagnar. En tid då vi åkte buss till Högbyn. dvs. vi gick av vid stora vägen och tog oss skidandes upp till backarna och stugan. Det var den orörda naturen och den höga luften som lockade. När jag för cirka tio år sedan gjorde jag en avstickare till området hittar jag ett skrotupplag med rester av vintersäsongens orgier: tomma bensinfat, plåtbitar, bitar av vajer, avbrutna skidor etc. Och en utarmad vegetation som tillplattats av snö och is under åkarnas skidor. Allt omgivet av en skog som tuktats för att ge rum för fartupplevelser.
  En skidanläggning må vara själlös och larmande under vintersäsongen, men under sommarsäsongen är den … ja, just en skrothög. Skall kommunen driva en sådan verksamhet?

  Låt Vördnaden ta Vårdnaden om Högbyn.

 17. Christina Tilja Ek 11 december, 2012 at 12:31 #

  Jag håller med till 100%. Har så många minnen därifrån.
  Var mycket där när jag var barn. Hoppas att den öppnar igen.

Trackbacks/Pingbacks

 1. Ett test - 21 mars, 2010

  […] Läs mer Postad i Allmänt […]

Kommentera